Bateri çalmaya yeni başlıyorsanız akustik davullar ile elektronik davullar arasında seçim yapmada zorluk çekebilirsiniz. Her ikisinin de aslında kendine özgü bazı artıları ve eksileri var. Ancak burada önemli olan hangisinin daha iyi olduğu değil, hangisinin beklentilerinize en uygun olduğudur. Tabii bu konuda doğru bir sonuca varabilmek için ürünleri iyi tanımanız gerekir. Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler sayesinde bateri seçiminizi en doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu bilgiler bateri kursuna kayıt veya canlı müzik performansı gibi konularda da doğru aksiyonlar almanıza yardımcı olur. Fakat elektronik davulları sırf fiyatı ucuz veya moda olduğu için satın alırsanız ileride hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Öncelikle elektronik davulun ne olduğundan kısaca bahsedelim. Dijital davul olarak da bilinen elektronik davul en temelde, akustik davula alternatif olarak tasarlanmış modern bir müzik aletidir. Doğuşu 1960'ların sonlarına kadar uzanan bu müzik aleti, dijital teknolojilerdeki gelişmelerle birlikte hızla evrimleşti. Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu tarihçe oldukça önemlidir. Hatta bir bakıma popüler müzik tarihiyle kesişir. Nitekim 1980'li yıllarda elektronik müzik türlerinin gelişmesi, bu müzik aletine ilgiyi artırdı. Dönemin popüler müzik akımlarından funk, punk, soul, R&B gibi müzik akımlarında yavaş yavaş kendisine yer bulmaya başladı. Elektronik davul çeşitleri gelişiminde en hızlı ilerlemeler ise 2000'li yıllarda gerçekleşti.
Günümüzde elektronik davullar müzik dünyasında geniş bir kitleye hitap ediyor. Özellikle bateriye başlangıç için elektronik davul kullanmak isteyen müzikseverlerin sayısı hiç de az değil. Bunda en önemli neden, akustik davullara oranla elektronik davulların daha sessiz ve kompakt bir kullanım deneyimi sağlamasıdır. Öyle ki, evinizin bir köşesine yerleştireceğiniz dijital davul kiti ve basit bir kulaklıkla evde bateri çalma egzersizi yapabilirsiniz. Bu ürünlerin fiyatlarının akustik davullara oranla daha ucuz olması da bu ürünlere yönelik ilgiyi artırıyor. Bununla birlikte elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bunlardan ibaret değildir. Bu ürünleri bilinçli şekilde satın almazsanız ileride pişmanlık duyabilirsiniz.
Online müzik mağazaları ve perakende satış noktalarında elektronik davullarla ilgili geniş bir ürün yelpazesiyle karşılaşabilirsiniz. Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler arasında bu ürünlerin genel özelliklerine de kısaca dikkat çekmek istiyoruz. Böylelikle ürünleri daha iyi tanırsınız. Farklı marka ve modeller arasında daha bilinçli tercihlerde bulunabilirsiniz.
Bugüne kadar elektronik davul kitleri ile hiç karşılaşmamış olanlar bu enstrümanların nasıl ortaya çıktığını merak ediyor. Bu yüzden elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler arasında bu aletlerin tarihçesine kısaca yer vermek istiyoruz. Elektronik davulun doğuşu 1967 yılına kadar uzanmakta. Hollandalı ses mühendisi ve davulcu Felix Visser, elektronik klavyeye eklediği dokunmaya duyarlı devre kartlarıyla bu enstrümanın doğuşuna giden yolda ilk adımı attı. Bu bakımdan Acetone Rhythm Ace isimli elektronik klavye tarihteki ilk dijital davul olma özelliğine sahip.
1970'li yıllarda elektronik davulların gelişimi ivme kazandı. Çeşitli müzik grupları özellikle sahne performanslarında elektronik davul seti kullanmaya başladı. Elektronik davulu ilk kullanan isim ise The Moody Blues grubunun bateristi Graeme Edge oldu. 1971 yılında Edge, ilk elektronik davul kitinin mucidi oldu. Sussex Üniversitesi'nde tasarım profesörü Brian Groves ile birlikte dünyanın ilk dijital baterisini yarattı. Elektro gitarlardan sonra elektronik bateriler de dönemin popüler müzik grupları tarafından müzikseverlere tanıtıldı. Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu tarihçe aynı zamanda da müzik tarihinin son 50 yıllık serüveniyle yakından ilgili.
1980'li yıllardan itibaren elektronik baterilerin sahip olduğu özellikler artmaya başladı. Ddrum elektronik davul çeşitlerinin bu ilk versiyonları akustik davullara iyi bir alternatifti. Ancak teknik yönden hâlâ gelişime muhtaçtı. Elektronik müzik türlerinde 1980'lerdeki gelişimler, teknik taraftaki geliştirme süreçlerini de hızlandırdı. Gerek disko ve pop müzikte gerekse punk, funk ve heavy metalde ritimlerde dijital soundlar daha fazla ön plana çıktı.
Günümüzde kullandığımız elektronik davullar ile ilgili en önemli değişimler teknik tarafta 1990'lı yıllardan itibaren oluşmaya başladı. Müzikal soundlardaki değişimler bu gelişmelerin önünü açtı. Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında şu noktaya özellikle dikkat çekelim. Ünlü elektronik müzik aletleri üreticisi Roland Corporation, 1997 yılında elektronik davul teknolojisini tümüyle değiştiren yeni bir kit ortaya çıkardı. TD-10 isimli bu kit, örneklendirilmiş bir akustik davul veya zil sesi kullanmak yerine sesi özel sentezleyiciler kullanarak üretiyordu. Teknik tarafta çalışma şekli ise matematiksel modellere dayanıyordu. Üstelik geleneksel lastik padlerin yerine ağ padleri kullanmıştı.
Roland elektronik davullar için geliştirilen bu özel pad sistemi günümüzde hemen tüm dijital davullarda mevcut. Aslında firmaya ait olan bu buluşun patentinin alınmamış olması sektörün diğer oyuncularının da aynı teknolojiyi kullanmalarını sağladı. Dijital davul üreticileri arasında Roland Corporation halihazırda en önemli isimlerden biri konumunda. Roland'ın yanı sıra Yamaha, Alesis, Fenix, Kozmos, Medeli, Carlsbro, Donner gibi markalar da önemli dijital davul markaları arasında. Dolayısıyla elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu markaları da tanımanızda yarar var.
Elektronik bateri alırken nelere dikkat edilmeli diye merak eden müzikseverler, elektronik davul mu akustik davul mu ikilemi yaşamakta. Şüphesiz ki bu enstrümanlardan birinin diğerinden daha iyi veya kötü olduğunu söyleyemeyiz. Fakat dijital davul ile akustik davul arasında doğru seçim yapmanızı kolaylaştırmak için birkaç noktanın altını kısaca çizeceğiz.
Müzik dünyasına yeni adım atıyor ve elektronik davul satın almak istiyor olabilirsiniz. Yazımızın bu kısmında, elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu ürünleri nasıl seçmeniz gerektiği hakkında birkaç noktanın altını çizmek istiyoruz. Aslına bakarsanız, elektronik davul almak için aslında profesyonel bir davulcu olmanıza gerek yok. Ancak yine de bazı püf noktalarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Aksi durumda ne yazık ki severek satın aldığınız dijital bateriniz bir süre sonra sizi mutsuz etmeye başlayabilir.
Elektronik davul hakkında bilmeniz gerekenler konulu bu yazımızı bitirmeden önce bir noktaya daha kısaca işaret etmek istiyoruz. Günümüzde pek çok alanda olduğu gibi müzik aleti satışlarında da online kanallar önemli bir alternatif konumunda. Ürünler arasında fayda, maliyet, performans ve diğer tüm karşılaştırmalar için online müzik marketlerini ziyaret edebilirsiniz. Online alışveriş sitelerinin aslında benzer bir işleyişi vardır. Daha önce herhangi bir kanaldan online alışveriş yaptıysanız elektronik davul satın alma işleminizi de benzer bir mantıkla kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun öncesinde ürün sayfalarını iyi incelemeli, almayı düşündüğünüz ürünü belirlemelisiniz. Ardından sisteme giriş yaparak sipariş formunu doldurabilir, ödeme işleminin ardından siparişinizi tamamlayabilirsiniz.
Rekor Müzik olarak bugüne kadar binlerce müzikseveri dilediği müzik aletine ulaştırdık. Online satış kanalımızın yanı sıra perakende satış noktalarımızda da hizmet verdik. Bursa Nilüfer ve Osmangazi'de yer alan mağazalarımız Bursalı müzikseverlerin en sık ziyaret ettikleri müzik mağazalarından biri konumunda. Ayrıca Türkiye'nin neresinde olursa olsun müzikseverleri diledikleri enstrüman veya aksesuarlarla buluşturuyoruz. Siz de sitemizde Davul&Perküsyon sayfamızı ziyaret ederek ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Veya arama çubuğu ile filtreleri kullanarak dilediğiniz ürünü seçebilirsiniz. Ayrıca dilediğiniz zaman mağazalarımızı ziyaret ederek ürünlerimizi reel olarak da inceleyebilirsiniz.
© 2020 Rekor Müzik. Tüm hakları saklıdır.